donderdag 3 juli 2008

Cambodge...douze points!

Heyheyhey!

Tis weeral 2 weken geleden dat ik nog wat geschreven heb, dus even wat bijwerken!

Na de laatste blog zijn we eerst nog 2 dagen in Bangkok gebleven. We hebben zo een georganiseerde uitstap van 1 dagje gedaan met een bezoek aan een drijvende markt (nogal toeristisch), de brug over de Kwai rivier (zoals in de film!) en de "tijger tempel" waar je een tijger kan knuffelen. Veerle is in haar kont gebeten door nen kleine tijger!

De volgende dag dan de bustocht naar Siem Reap, de stad naast Angkor Wat. Wederom van 's morgens tot 's avonds op een bus, een taxi (die is stil gevallen onderweg) en een bus maar we zijn er uiteindelijk toch geraakt.

De eerste indrukken van Cambodja: tis er een stuk armer als in Thailand. De steden waar alle toeristen langskomen (Siem Reap, Phnom Penh en Sihanouk Ville) zijn wel modern, maar onderweg door het land zie je vooral rijstvelden en huttekes. En de wegen trekken op niet veel. Tis er ook wel aan te merken dat dit land vroeger een Franse kolonie was. Koloniale gebouwen, restaurants en hotels met franse namen, .. En bij de busstanden staan ze te zwaaien met stokbrood en "La vache qui rit" (serieus!, zo grappig om te zien!). De Amerikaanse dollar is hier almachtig, hun eigen munteenheid (4000 real = 1 $) wordt ook wel gebruikt maar de meeste prijzen staan in dollars. Tis hier gelukkig wel terug goedkoop, voor 2 dollar kunnen we blijven slapen, voor 3 dollar kun je wat eten en drinken. Cambodjaans (Khmer) eten is trouwens fantastisch! (Alhoewel ik octopus op een stokje afraad) Het begint hier eerder op een culinaire rondreis te lijken haha. Hum, wat nog... Net als in Thailand terug veel sekstoeristen. Oude en niet zo oude kerels die met een jonge Cambodjaanse naast hen paraderen. Een voorbeeld van een van die kerels, geweldig t-shirt hoor.

Maar hey, de reden waarom we naar Siem Reap zijn gekomen: het Angkor tempel complex! Gewoon Angkor Wat zeggen is niet echt correct. Angkor Wat is maar een van de tempels in het complex van 40 vierkante kilometer, er zijn dus nog massa's tempels, vijvers en paleizen rond. We hebben maar een 3-dagen pas gekocht zodat we rustig konden rondwandelen. 2 dagen op ons eigen wat rondgefietst en 1 dag met een gids. Echt ongelofelijk allemaal. Angkor Wat is inderdaad indrukwekkend! Het is een gigantische tempelstad met een soort slotgracht er rond. Schitterende bas reliefs op de muren, ongelofelijk architectuur, ... Ach ja, je moet de fotos maar bekijken. Tis moeilijk uit te leggen. Ook Angkor Tom met de Bayon tempel is dik de moeite. Tis er ook eentje dat ik van de postkaartjes herkende. Die tempel met al die grote gezichten. Blijkt dat er 54 torens staan (voor de 54 provincies van Cambodja toen) en elke toren heeft 4 lachende gezichten. 4 verschillende glimlachen voor verschillende gevoelens uit te beelden!). Zaligen tempel! Ook Ta Phrom was ongelofelijk. Dien tempel hadden ze nog in zijn oorspronkelijke staat gelaten, dus zoals ie ontdekt is geweest. Overal gigantische bomen die door tempelmuren breken enzo...

Fotos van Angkor en de andere tempels hier ende hier

Nog in Siem Reap hebben we een drijvend dorp bezocht... met een drijvende hoofdstraat, 2 kerken, een paar scholen en een basketbalveld (!)...alles dobberend op de rivier. Best boeiend. Er zijn 6000 inwoners, meestal arme vissers die zich geen huis kunnen veroorloven en dus op zo'n woonboot wonen, terwijl er toeristen langsvaren.

Na Siem Reap zijn we met de bus naar Sihanouk Ville vertrokken, een naar de voormalige koning genoemde stad aan de kust. Waar we vooral aan het strand hebben gelegen eerlijk gezegd. Best wel een enorm vreemd strand hoor. Letterlijk om de minuut kwam er wel iemand langs bij ons. Kindjes met armbandjes om te verkopen, kinderen om je lege blikje op te halen, vrouwen met fruitschotels of gebakken octopus op een stokje, vrouwen voor een manicure of een massage (ik heb me laten scheren en masseren op het strand jawel), slachtoffers van landmijnen die zich over strand slepen tot bij je strandstoel, vrouwend die komen zeggen dat ze HIV hebben, ... beetje hallucinant na een tijdje. En mijn ipod is gepikt door 2 van die rotzakjes! Eentje was aan het babbelen met Veerle, terwijl nummer 2 achter haar rug er met mijn ipod vandoor ging. Dikke merde! Dus moet ik nog 1 maand verder zonder muziek...

Momenteel zitten we in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Binnen 3 dagen gaat Veerle terug naar Bangkok en dan naar Belgie, terwijl ik naar het Noorden van Cambodja trek en nadien naar Laos. Na 10 dagen Laos ga ik terug naar Noord Thailand en dan terug naar huis. Yup, naar huis. Nog 4 weken en ik ben er terug!

Tot de volgende!

P.S. Enorm veel Cambodjaanse vrouwen lopen hier overdag rond in hun pyjama. Komen ze net terug van een pyjama feestje? Als ik meer weet laat ik het jullie wel weten.

Geen opmerkingen: